in ,

Щатите подготвят въвеждане на регулация над сделките с криптовалути

Щатите подготвят въвеждане на регулация над сделките с криптовалути

По време на изслушването си пред Сенатската комисия, кандидатът за министър на финансите на САЩ Джанет Йелън изрази мнение, че законодателите трябва да ограничат използването на криптовалути като биткойн, поради факта, че според нея те се използват главно за незаконни дейности.

На въпроса на сенатора Маги Хасан за възможното използване на криптовалута от терористи,  тя отговори така:
„Криптовалутите са повод за сериозно безпокойство. Мисля, че много от тях се използват най-вече за незаконно финансиране, транзакции на средства придобити по незаконен начин и пране на пари. Наистина трябва да проучим начини, по които можем да ограничим и регулираме използването на криптовалути и да гарантираме, че няма начин да бъдат средство за подпомагане на тероризъм и пране на пари.“

Съдейки по думите на бъдещия министър на финансите, новата администрация на Джо Байдън може да бъде враждебна към криптовалутите и да се опита да засили регулирането на този пазар. 

Правителството на Тръмп беше предвидило въвеждане на контрол над използването на криптовалути, които биха задължили борсите да регистрират всяка транзакция с криптовалути за над 10 000 долара, както и да събират данни за извършващите транзакцията. Тези мерки не бяха въведени, заради изтичане на мандата на предишната администрация. Според запознати, новата власт в САЩ ще въведе мерки за контрол над криптовалутите, които ще са доста по-строги от предвижданите досега. Има всички индикации да се смята, че се върви към пълна държавна регулация на сделки с криптовалути в САЩ.   

Подобно отношение по темата имат и властите в ЕС и Великобритания.  Представители на Европейската централна банка наскоро изразиха опасения относно нарастването на популярността на криптовалутите, а лично президента на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че биткойн се използва за „несъмнено осъдителни дейности като пране на пари“.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Как падат цените на различните марки телефони след 1 година експлоатация

Колко пада цената на различните марки смартфони след първата година експлоатация

LG напуска смартфон бизнеса

LG напуска смартфон бизнеса