in

Американците включиха и Xiaomi в черен списък

Нови санкции на САЩ срещу китайски компании

Дни преди края на своя мандат, администрацията на Доналд Тръмп  нанесе нов удар по отношенията САЩ – Китай, като наложи санкции на още от 9 големи китайски компании. В черния списък на военното министерство на САЩ попада IT гигантът Xiaomi , който наскоро стана третия  по големина производител на смартфони в света, измествайки Apple от челната тройка. Обвиненията са, че компанията е пряко свързана с китайските военни и по този начин е опасност за националната сигурност на САЩ.  

Списъкът на американското военно министерство е различен от този на търговското министерство, който забранява на щатски компании да поддържат бизнес отношения и да изнасят технологии към определени чужди компании. За разлика от Huawei, Xiaomi все още може да ползва американски технологии и попадането и в черния списък не прекратява възможностите и да прави бизнес с компании като Google и Qualcomm. На американските фирми обаче е забранено да инвестират в Xiaomi и им е наредено да се отърват от акциите на компанията най-късно до 11 ноември 2021 г. , което срина акциите на китайската компания с цели 14%.  

Експертите предполагат, че последиците за Xiaomi, няма да са толкова тежки и компанията няма да претърпи загуби съизмерими с тези понесени от Huawei. Разбира се, всичко зависи от администрацията на Байдън и дали новия стопанин на Белия дом ще има желание и сили да подобри търговските отношения с Китай.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Пореден подарък от Epic

Как да получите STAR WARS Battlefront II: Celebration Edition безплатно

Бил Гейтс е най-големия собственик на земеделска земя в САЩ

Бил Гейтс е най-големия собственик на земеделска земя в САЩ