in

Япония ще използва изкуствен интелект и сайтове за запознанства, за да повиши раждаемостта

Япония ще използва изкуствен интелект и сайтове за запознанства, за да повиши раждаемостта

В свой материал BBC съобщава, че японското правителство планира да финансира подобряването на услуги за запознанства, които използват изкуствен интелект за точен подбор на двойки, които си подхождат. С тяхна помощ властите се надяват да увеличат успешните запознанства, които да доведат до трайни връзки и по-висока раждаемост в страната.

През 2021 г. Япония ще отпусне 2 милиарда йени (около 19 милиона щатски долара) на местните власти, които желаят да развиват такива услуги. В момента на много места в страната властите използват остарели методи с въпросници, където хората просто посочват възрастта и доходите си. Японски специалисти твърдят, че финансирането ще позволи разработването на по-усъвършенствани алгоритми, основани на интереси, хобита, ценности, външен вид и т.н. Изкуственият интелект е показал прекрасни резултати в подобни платени услуги и властите в Япония са решени да изградят безплатна алтернатива за по-младите хора с по-ниски доходи.

През 2019 г. броят на новородените в Япония е спаднал до рекордни стойности – под 865 хиляди бебета. Според настоящите прогнози населението на страната може да намалее от 128 милиона на 53 милиона до края на века. Това би било катастрофа за Япония, която исторически никога не е разчитала на емигранти, за да поддържа броя на населението си. Нагласите, културата, географското положение и високия стандарт също са фактори, които не биха позволили да се използват „външни фактори“.

Идеята има и противници, които я смятат за недобро решение. Социокултурният антрополог Сачико Хоригучи твърди, че има по-ефективни начини за повишаване на раждаемостта в страната. Тя предлага да се увеличи заплащането на младите хора с най-ниски доходи. Тя подкрепя тезата си с изследване, което показва връзка между ниските доходи и загубата на интерес към романтичните връзки. „Ако хората не се интересуват от запознанства, тогава и услугите за запознанства вероятно ще бъдат неефективни. Независимо колко добри алгоритми се използват и колко точен е подбора на партньор“.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Apple разработва ARM процесор с 32 ядра

Apple разработва ARM процесор с 32 ядра

Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 е най-бързо продаваната PC игра