in

Над 100 000 Apple устройства са върнати на пазара незаконно от некоректен партньор

Apple заведе дело срещу бившия си партньор GEEP Канада

Apple заведе дело срещу бившия си партньор GEEP Канада заради незаконната препродажба на над 100 000 бройки iPhone, iPad и Apple Watch, които компанията е трябвало да рециклира по договор. „Най-малко 5300 килограма устройства на Apple са напуснали складовете на GEEP, без да бъдат унищожени – факт, който самата GEEP потвърждава“, пише в жалбата, според The Logic.

Проблемът е открит, след като Apple е извършил проверка на над 500 000 iPhones, Watches и iPads предадени за рециклиране. Оказало се, че 18 процента от тези устройства все още имат достъп до интернет чрез клетъчни мрежи, което определено означава, че не са били унищожени.

Искът на Apple е за 31 милиона канадски долара (22,7 милиона щатски долара), а от GEEP не отричат злоупотребата, но твърдят, че за нея са виновни само трима служители, които са извършвали неправомерните продажби. Apple контрира, че служителите всъщност са висши ръководители на GEEP, а злоупотребите са с такива размери, че няма как да са извършени без в това да е замесена цялата компания.

„Продуктите, изпратени за рециклиране, вече не са подходящи за продажба на потребители и могат да причинят сериозни проблеми с безопасността. Apple също предлага на пазара ремонтирани устройства, но не и такива, които не отговарят на нейните високи стандарти за безопасност и качество.“, са заявили от Apple пред The Verge.

Apple често получава критики, че вместо да облекчи възможностите за ремонт и повторно използване, рециклира дори устройства в добро състояние, като с това не помага достатъчно да се намалят милионите тонове електронни отпадъци. От компанията отговарят, че в основата на тази практика е не стремежа им да продават повече нови устройства, а желанието да се ограничи предлагането на устройства в лошо състояние и такива ремонтирани некачествено с неоригинални резервни части.  

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Европейската Комисия да предложи нов закон за цифровите услуги

Европейската комисия ще защити потребителите в ЕС от нежелан софтуер

Huawei може да продаде Honor

Huawei може да продаде Honor