in

Китай подготвя сериозен удар по САЩ в Търговската война

Китай подготвя сериозен удар по САЩ в Търговската война

По всичко личи, че последните действия на САЩ срещу Huawei са изострили Търговската война дотолкова, че Китай се подготвя да използва едно от най-силните си икономически оръжия. Според статия в Nikkei Asian Review, още през тази или следващата седмица китайците се готвят да започнат приемането на закон, въвеждащ нови правила за контрол на износа. Според запознати с китайските планове, правителството им ще изготви списък с чуждестранни компании, на които да бъде отнет достъп до компоненти и материали, произведени в страната. Китайските власти ще се оправдаят с националната сигурност, но истинската цел на Китай е да се забрани износа на редки земни метали за САЩ, което ще нанесе сериозен удар по американската икономика.

Редки земни метали са група от 17-те химически елемента, които имат приложение в медицината, електрониката, технологиите за произвеждане на възобновяема енергия, военната промишленост и много други области. Те са от изключително значение за индустриите в САЩ, както и за националната сигурност.

Добивът и производството на редки земни метали в САЩ постепенно са станали неизгодни, поради високите екологични изисквания и необходимостта да се подсигурява максимална сигурност за работещите. Така през 2017 година последната фабрика за преработка на този вид елементи в Щатите е фалирала и е затворена. Оттогава американците разчитат само на внос, за да задоволят нуждите си от редки земни метали, като този внос е предимно от Китай. Данните за 2019 година показват, че цели 80% от необходимите им количества са закупени от китайски фирми и според специалисти от бизнеса, тези фирми нямат алтернатива в краткосрочен план.

Правителството на САЩ вече няколко месеца прави каквото може, за да ускори възстановяването на добива на редки земни метали, но според специалисти, цитирани от The New York Times, ще са нужни около 10 години, за да може САЩ да започнат да добиват сами нужните на икономиката им количества.

Горе-долу толкова време ще е необходимо и на китайците, за да се освободят от зависимостта от американските технологии и ноу-хау при разработването и производството на електроника. В момента Китай е почти напълно зависим от американски фирми, технологии и патенти в тази област.

Какви могат да бъдат последствията за световната икономика и развитието на технологиите? Със сигурност няма да са положителни. Особено в състояние на тежка пандемия и икономическа несигурност. Шансовете двете топ икономики да прекратят битката са по-скоро теоретични, но нека се надяваме на чудо, което да върне отношенията в по-нормални граници.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Невероятни продажби за Apple

Apple с невероятен ръст в продажбите на компютри

Вече има напълно автономни коли, които се движат по улиците

Влогър показва своето пътуване с напълно автономен автомобил на Waymo