in

Евростат показва как различните народи се отнасят към опасностите в Интернет. Къде е България?

Евростат показва как различните народи се отнасят към опасностите в Интернет.

Евростат публикува интересно проучване, което показва отношението и опасенията на жителите на страните от Европейския съюз към проблема със споделяне на лична информация и онлайн плащанията в Интернет. Данните са за 2019 година и са събрани сред жителите на всички 27 държави от ЕС, плюс Исландия, Норвегия и наскоро напусналата Великобритания.

И така, къде киберпараноята е най-силна и къде хората се отнасят най-небрежно към личните си данни?

Според проучването най-голямото недоверие към споделянето на лични данни онлайн е във Франция. Сред французите цели 40% от анкетираните заявяват, че се страхуват да дават данни за себе си онлайн. Франция е следвана плътно от Холандия с 39%, Финландия с 37%, Словакия и Швеция по 36% и т.н.

Най-лековерни се оказват потребителите в няколко източноевропейски държави. В тези страни по-малко от 10% от анкетираните са се страхували да дадат лична информация при комуникация в Мрежата. Най-спокойни са в Литва със само 6%, а веднага след тях са България и Унгария с по 8% и Хърватия и Румъния с по 9%.

Защо източните народи не са толкова притеснени за личните си данни? Според мен не става дума за манталитет или небрежност, а предимно за липса на реален опит с онлайн измамите. В посочените източноевропейски страни се използват много по-малко плащания онлайн и от много по-скоро, същевременно стандарта е много по-нисък, което прави масовия източноевропеец недоходоносна плячка за киберпрестъпниците. Може би много българи няма да повярват, но в Западна Европа стават много повече онлайн измами, отколкото в България.

Въпреки това, бъдете внимателни и не се доверявайте на подозрителни сайтове, писма и обаждания. Тепърва ни предстои да се срещаме със заплахи, които вече са нещо нормално на Запад.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Вече има напълно автономни коли, които се движат по улиците

Влогър показва своето пътуване с напълно автономен автомобил на Waymo

Xiaomi показва 80W безжично зареждане

Xiaomi показа безжично зарядно, което може да зареди батерията за 19 минути