in

Европейската комисия ще защити потребителите в ЕС от нежелан софтуер

Европейската Комисия да предложи нов закон за цифровите услуги

Очаква се Европейската Комисия да предложи нов закон за цифровите услуги (Digital Services Act), който освен всичко друго, ще има за цел да ни даде по-голям контрол върху това какви приложения ще има в телефоните ни. 

Въпреки, че в Европа положението с предварително инсталирания софтуер не е толкова лошо, колкото в някои други части на света, той си остава все така дразнещ и причинява проблеми на потребителите. Затова, в ЕК са решили да принудят производителите да направят възможно деинсталирането на всички нежелани от потребителя приложения. Както добре знаете, в момента някои от приложенията не могат да бъдат премахнати без пълната замяна на ROM-a на устройството. С приемането на този закон на този произвол ще бъде сложен край и на потребителя ще бъде върнато правото да избира приложенията, които да бъдат инсталирани на устройството му.

Законът предвижда и още една промяна, която ще се хареса на потребителите на смартфони и таблети. След приемането му,  Google и Apple ще бъдат длъжни да използват събраните от потребителите си в ЕС данни само и единствено за по-точното таргетиране на рекламни им услуги. На Google и Apple ще е забранено и да споделят или продават информация за потребителите си на свои бизнес партньори, както и да сами да я използват за други цели, освен онлайн реклама.

Предвижданите промени в европейското законодателство ще засегнат интересите на гиганти като Apple, Google, Amazon, Facebook, Samsung и т.н., но въпреки вероятната съпротива се очаква те да бъде приети до края на 2020.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Huawei пуска бета на HarmonyOS 2.0 до края на годината

Huawei пуска HarmonyOS 2.0 за смартфони много скоро

Apple заведе дело срещу бившия си партньор GEEP Канада

Над 100 000 Apple устройства са върнати на пазара незаконно от некоректен партньор