in

ЕС затяга контрола над гигантите от Силициевата долина

ЕС затяга контрола над американските IT гиганти

Според данни на Financial Times, регулаторите в ЕС подготвят списък с около 20 технологични компании, които ще бъдат подложени на много по-строга регулация, за да се ограничи тяхното опасно пазарно превъзходство.

Списъкът ще включва гиганти от Силициевата долина като Facebook, Apple, Google и Amazon,  които ще бъдат предмет на нови и далеч по-строги правила, от тези отнасящи се към по-малките им конкуренти. 

Списъкът ще бъде съставен въз основа на редица критерии, включително пазарен дял, брой потребители на услугите, капитализация и т.н. Задължително ще бъдат добавени компаниите, които са толкова мощни, че по-малките им конкуренти реално не могат да търгуват, без да използват техните платформи.

Предвижда се възможност за увеличаване на глобите и дори за принудителното разделяне на компани, особено на такива, които са толкова силни икономически, че могат да си позволят да плащат сегашните глоби и да не се съобразяват с изискванията. В момента гигантите от Силициевата долина разглеждат наложените им от ЕК глоби като “разходи за правене на бизнес”. По сега действащите правила, такива компании не могат да бъдат принудени да се подчиняват на разпоредбите и доста от тях просто не го правят.  Брюксел се стреми да наложи контрол над технологичните гиганти от САЩ, които генерират огромни приходи в ЕС, но не плащат почти никакви данъци в Съюза, като по този начин се явяват нелоялна конкуренция на европейските фирми.

Европейските политици правилно са прецени времето да въведат новите изисквания, защото сега Вашингтон води сериозна търговска битка с Китай и надали ще рискува да ядоса най-добрите си съюзници с ответни мерки.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Половината потребители на iPhone в Щатите си мислят, че вече ползват 5G

Половината потребители на iPhone в Щатите си мислят, че вече ползват 5G

Невероятни продажби за Apple

Apple с невероятен ръст в продажбите на компютри