in

Apple с невероятен ръст в продажбите на компютри

Пандемията принуди хората да стоят в домовете си и търсенето на традиционни компютри се е повишило чувствително. Според проучване на IDC, третото тримесечие на 2020 е изключително успешно за целия пазар на компютри, който нарасва с 14,6% през периода.

В класацията за най-голям растеж една фирма оставя другите далеч зад себе си и това е Apple. Макар, че държи малък дял от световния пазар на традиционни компютри (лаптопи, настолни компютри и работни станции), Apple е продала с 39% повече компютри през третото тримесечие на 2020 г., отколкото през същия период миналата година.

И това не е всичко. Оказва се, че продажбите са можели да бъдат дори по-добри.
„Ако пазарът не беше възпрепятстван от недостиг на компоненти, реализираните от Apple преносими компютри щяха да са доста повече, тъй като пазарният апетит все още не беше наситен“, казва анализатор от IDC 

Процесорите са в списъка на критичните компоненти, които са ограничавали производството. Сигурно това е и една от причините Apple да се откаже от Intel и да произвежда собствени процесори. Освен всичко други преимущества, които носи това решение, на фирмата вече няма да се налага да се конкурира за ограниченото количество процесори предлагани от Intel.

Ръстът в продажбите на Mac дава на Apple 8,5% от световния пазар на традиционни компютри, което е покачване с 1.5% спрямо 2019 година. 

Традиционно световния пазар се владее от двата гиганта – Lenovo с 23,7% и HP с 23,0%. Техните продажби са се увеличили съответно с 11,3% и 11,2%.

Dell заема третото място с 14,8% от пазара през периода от юли до септември, но продажбите на компанията са отбелязали лек спад спрямо същия период на 2019 година. Явно нещо им е попречило да се възползват от повишеното търсене и най-вероятно това е политиката на DELL да не поддържа големи складови наличности от компоненти.

Донякъде изненадващо, но Acer показва резултати доста подобни на тези на Apple. Държи 7,4% от световния пазар и реализира ръст от невероятните 29,3%, което я поставя на второ място по растеж.

Трябва да се има предвид, че изследването обхваща само традиционните компютри (лаптопи, настолни компютри и работни станции). Ако се включат продажбите на таблети, Apple би отишъл директно на 2-ро място, заради отличните продажби на iPad.   

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
ЕС затяга контрола над американските IT гиганти

ЕС затяга контрола над гигантите от Силициевата долина

Китай подготвя сериозен удар по САЩ в Търговската война

Китай подготвя сериозен удар по САЩ в Търговската война