InfoSec общността не е съгласна да променя термина Black Hat

Общността за информационна сигурност (InfoSec) реагира остро на призивите да се откаже от използването на понятията „black hat“ и „white hat“, като обидни за цветнокожите. Предложението идва от експерта по сигурността в Google  Дейвид Клейдермахер, който отмени свое изказване на конференцията Black Hat USA 2020 и призова общността да смени термините. 

Повечето изследователи на сигурността посочиха, че искането е лишено от смисъл и термините нямат нищо общо с расизма или цвета на кожата, а произхода им е съвсем различен. В класическите уестърн филми, злодеят обикновено носи черна шапка, докато добрият герой е облечен в бяло и носи бяла шапка. Оттам идват и наименованията. 

Други членове казват, че бялото и черното са символ на доброто и злото от хиляди години и най-вероятно древните са ги избрали, защото са се чувствали в безопасност през деня, а нощта е била опасна и изпълнена с мистика.Напоследък е модерно да се сменят технически понятия, които уж са обидни и расистки. PR отделите в големите компании се възползват от вълненията в САЩ и понякога нещата стигат до крайности, които със сигурност са смешни дори за самите чернокожи.

Чест прави на Общността за информационна сигурност, че не се поддава на евтини внушения и защитава истината.

Расизъм има и трябва да се борим с него, но не това е начина. Не всеки термин, който съдържа думичката „черен“ е расистки и това е повече от ясно.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *