Последното проучване на Steam показва кой са лидерите при хардуера и софтуера

Steam публикува резултатите от своето проучване за хардуера и софтуера за май 2020 г., което събира информация за използваните от играчите персонални компютри. Проучването се актуализира всеки месец и въпреки че съдържа само информация от потребители на Steam, ни дава добра представа за хардуерните и софтуерните тенденции. 

При процесорите пазарния лидер очаквано е Intel. Американският гигант държи цели 77,54% от пазара. Въпреки това, повод за радост има и AMD. Компанията продължава да увеличава пазарния си дял почти всеки месец от 2020 (без март), крадейки клиентите на Intel. Макар и да е малко (0.74%) поредното увеличение на клиентите на AMD не може да не тревожи Intel, които не биха искали това да стане тенденция.  
При графичните карти AMD отново са догонващия играч. Лидерът Nvidia държи 73.23% от пазара, като в топ 10 на най-използваните видеокарти има 9 негови и само една на AMD – Radeon RX 580 (която е на 10-та позиция). Дялът на AMD e 15.98%, като третия играч – Intel има подобен резултат – 10.63%.

При операционните системи няма изненади – Windows 10 държи първото място и 85.58% от пазара. На второ място е друга ОС на Microsoft – Windows 7 с 6.57%. Общо операционни системи на Microsoft са инсталирани на около 95% от участващите в проучването. ОС на Apple има на 4% от компютрите, а 1% от играчите са използвали някаква Linux дистрибуция.

Цялото проучване може да разгледате тук. 

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *