Европа създава алтернатива на американските облачни услуги

Европейската Комисия отдавна е загрижена от пълната зависимост на ЕС в областта на облачните услуги, където господстват 5 чужди фирми. 4 от тях са американски (IBM, Microsoft, Google, Amazon) и една е китайска – Alibaba. От няколко години се правят планове за европейския проект Gaia-X, който да върне контрола над европейските данни и да направи европейците независими от чуждите доставчици на услуги.
В последните дни проектът Gaia-X придоби съвсем ясни очертания и в Белгия бе създадено дружество с нестопанска цел, което да ръководи проекта. В него участват 11 немски и 11 френски фирми от IT сектора.
Gaia-X се ползва с подкрепата на на ЕК и лично на Председателя на ЕК – Урсула фон дер Лейен, а водеща роля при създаването са поели Германия и Франция. 
Въпреки, че Gaia-X e проект целящ постигане на “цифровия суверенитет” на ЕС, в него най-вероятно ще участват и американски фирми, като най-вероятно става въпрос за Microsoft, които открито подкрепят проекта и заявяват готовност да съдействат. 

Със или без американски фирми, проектът ще е под пълен европейски контрол и ще защитава европейските интереси. Казаното от френският министър на икономиката Брюно Льо Мер много добре обобщава целите и значението на проекта:

„Ние не сме Китай, не сме Съединените щати, ние сме европейски страни със собствени ценности и собствени икономически интереси, които ще защитим с този проект.“

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *