in

Ерик Шмид: Huawei e замесена с китайското разузнаване

Huawei e замесена с китайското разузнаване

В интервю за BBC бившият шеф на Google Ерик Шмид обвинява Huawei в подпомагане на китайското разузнаване и твърди, че компанията е осъществявала „неприемливи практики“.

Ерик Шмид , който е председател на Съветът за иновации в отбраната към Пентагона, заявява, че Huawei трябва да бъде считана за опасност за националната сигурност на Великобритания и не трябва да бъде допускана до изграждането на 5G мрежата в Обединеното кралство.

„Няма съмнение, че информацията от маршрутизаторите на Huawei е използвана от китайското разузнаване – казва той пред BBC – Сигурни сме, че това се е случило.“

Ерик Шмид смята, че западните правителства и фирми са подценили и продължават да подценяват Китай и огромните възможности на китайското правителство.

„Китай все още изостава технологично от Запада, но е въпрос на няколко години да ни догони. Разпространено е мнението, че китайците са поне 10 години след Щатите и Запада. Това изобщо не е вярно. Много по-близко са.“

„Китайците са също толкова добри, а може би и по-добри от нас в ключови области на научните изследвания и иновациите. Това, че Китай може само да копира е мит от миналото.
В областта на квантовите компютри и изкуственият интелект, Китай са наравно със Запада.“

Г-н Шмид разглежда отделянето на технологичните сектори в Китай и САЩ като „нежелателно“, вярвайки, че това ще доведе до пълна технологична независимост на Китай и в дългосрочен план ще е голям проблем за Запада. Според бившият шеф на Google, Запада все още има важно преимущество пред Китай и то е, че „повечето хора биха предпочели да живеят и работят в Европа и Щатите, отколкото в Китай“. Ако Запада инвестира повече в иновации и привлича умните хора на света, ще може да запази глобалното си влияние и ще може да неутрализира въздействието на Китай.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Как да гледаме Netflix с БГ субтитри

Как да гледате Netflix със субтитри на български

Пазарът на смарт часовници се запазва

Пазарът на смарт часовници бележи ръст, въпреки кризата причинена от COVID-19