in

5-те принципа за успех на Илън Мъск


#1 Фокусирай се върху най-важното, независимо дали е приятно за вършене или не.   

Като изпълнителен директор на няколко огромни компании, Илън Мъск не може да се оплаче от липса на отговорности. Ето защо той започва деня с най-важните си задачи, независимо от това дали са  досадни, неприятни или сложни за решаване.
Обикновено първата работа, която върши Мъск сутрин, е да отговори на най-важните имейли. Графикът за деня на много хора зависи от неговите решения и затова той се стреми да им даде инструкции още рано сутринта, за да бъдат максимално полезни за компанията. Ако той беше избрал да върши друго, тези хора и подчинените им нямаше да могат да работят пълноценно.

Как да използвате това правило
Не всички управляваме гигантски компании, но всички имаме важни задачи и такива, с които само губим време. Заемете се първо с най-важното – това, което ще ви донесе най-големи приходи, ще подобри работата или просто е неотложно. Не си избирайте по-приятните задачи за начало, защото така не сте пълноценни. Сутрин, след почивката през нощта, имате много сили и е добре да ги използвате да се преборите с най-важните и най-трудните си задачи.

Както Марк Твен е казал:
“Ако трябва да изядеш жаба, нека това е първата ти работа сутринта. Ако трябва да изядеш две жаби. Изяж първо по-голямата.”
 

#2 Мислете как да подобрите нещата. Постоянно!

Когато нещата вървят добре, е лесно да се поддадеш на умората или мързела и да спреш да правиш подобрения. Това рано или късно ще завърши зле. В момента, в който си на върха има 100 човека, които искат и имат възможности да те изместят. И ако не останеш най-добрият, един от тях ще успее.
Съвременният свят е динамичен. Това, което е било хит вчера, може утре е да е губещ бизнес. Затова човек трябва постоянно да анализира проблемите и да ги превръща в успешни решения, а не в провали. Проблемите са възможност да подобриш работата си, продукта или самия себе си. 

Как да използвате това правило
Обмисляйте постоянно начини да направите работата си по-лесна, доходоносна и конкурентна. Не бъдете самодоволни. Никога.
Искайте оценките на приятели и ги окуражавайте да бъдат критични. Четете лошите отзиви в Интернет (за своята фирма или за конкуренцията) и се стремете да извлечете поуки от тях. Почти всеки негативен коментар, може да бъде превърнат в работещо решение за бъдещето. Решение, което да донесе печалби и доволни клиенти.  


#3 Поставете си точни цели

Дори да сте добри професионалисти, няма да постигнете много, ако не знаете къде отивате. Поставяйте си точни цели и срокове, за да знаете точно как върви работата ви. Лесно е да се самозаблудите, че сте постигнали успехи, ако нямате как да се ориентирате. 

Как да използвате това правило
Преценете силите си и си поставете краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Контролирайте изпълнението им и при нужда работете повече и по-пълноценно, за да вървите напред със скоростта, която сте си определили. Не си позволявайте отклонения, дори да се появят трудности.

4. Не се страхувайте от провал

Провалите са нормална част от живота и бизнеса. Свикнете с тази мисъл и престанете да се страхувате от това да не сгрешите. Няма сигурен бизнес, няма и безгрешни хора. Целта е провалите да са по-малко от успехите. Колкото повече опитвате, толкова по-малко ще стават провалите, защото ще сте по-опитни и ще имате повече знания за това, което правите.

Как да използвате това правило
Лесно е. Просто бъдете по-смели. Ако мислите повече за провала или за това какъв ще е плана ви за “отстъпление”, по-добре не се захващайте. Бъдете разумни, но не и страхливи. Подгответе се за всички ситуации, но не бъдете параноични.


5. Изберете да бъдете изключителни.

Според Мъск, „хората сами избират да бъдат обикновени.” Изберете точно обратното!
Обърнете гръб на “сигурността”, която ви дава живота на обикновения човек и се насочете към постигането на мечтите си. Колкото по-смели са те, толкова по-добре.

Как да използвате това правило
Бъдете по-независими и отстоявайте мечтите и мненията си. Ако вярвате в идеите си, не позволявайте някой да ви спре да ги реализирате. Не слушайте негативните хора, които ви казват, че няма да успеете и “това няма как да стане”. Всяко нещо е било невъзможно преди някой да го направи, нали?
Както самият Хенри Форд е казал:
„Ако слушах хората, нямаше да направим автомобил, а по-бърз кон!“.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Европа създава алтернатива на американските облачни услуги

Европа създава алтернатива на американските облачни услуги

Как да изпратим големи файлове по Интернет

Как да изпращаме безплатно големи файлове по Интернет