Mac компютрите са по-заплашени от адуер отколкото тези с Windows

Mac компютрите по-несигурни дори от Windows PC

Миналата седмица Malwarebytes представиха своя годишен доклад за разпространението на зловреден софтуер, който подробно описва резултатите за 2019 г. Една от изненадите в доклада е, че броят на заплахите за Mac компютрите е нараснал с повече от 400%.
Също така, изследването е показало, че Mac компютрите са два пъти по-уязвими от адуер вируси от тези с Windows.
Експертите предполагат, че основните причини за тoва са две:

– В последните години пазарния дял на Mac компютрите се увеличи достатъчно, за да стане писането на зловреден софтуер за macOS достатъчно доходоносно.

– Потребителите на Mac машини все още разчитат предимно на вградената антивирусна защита и не полагат достатъчно усилия, за да подсигурят сигурността на системите си. Предполага се, че доста от тях все още вярват в мита, че macOS е подсигурена от атаки и зловреден софтуер.

Добрата новина е, че зловредният софтуер, който успешно атакува Mac компютрите е предимно от типа adware и PUP (потенциално опасни програми), които са относително по-лесни за премахване.

Наблюдаваният феномен е неприятен, но ако от Apple вземат необходимите мерки и подобрят възможностите на вградената защита да се справя с адуер и PUP, това би решило проблема.

Естествено, ако потребителите на MacOS приемат факта, че няма такова нещо като „сигурна операционна система“, това също ще помогне доста.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *