ЕС иска Apple да приеме USB-C до юли

Като част от политиката за намаляване на електронните отпадъци, Европейският парламент гласува резолюция, изискваща единен стандарт за зареждане на мобилни устройства до юли 2020 година.

Въпреки че в резолюцията не се посочва конкретен стандарт, е ясно, че това ще бъде USB-C, защото на него залагат всички производители освен Apple.

„Съжаляваме, но не можем да продължим да се съобразяваме само с корпоративните интереси на Apple, която харчи повече от два милиона евро за лобиране на година“, заяви членът на парламента Виржини Жарон по време на дебатите по темата.

Европейските законодатели призовават за общ стандарт от 2009 г., когато на пазара имаше повече от 30 вида зарядни устройства. Чрез доброволни споразумения с производителите, Европейският съюз успя да свали броя на стандартите до само три: USB Type C, micro-USB и Lightning порта на Apple. Но сега европейските законодатели казват, че е време да се приеме само един стандарт и темата да бъде приключена.

„Доброволното споразумение, прието от производителите на електронно оборудване през 2009 г., се оказа недостатъчно, защото корпорации като Apple прилагат свои собствени стандарти“, написа членът на парламента Лукаш Кохут по време на дебата по-рано този месец. „Нещо повече, потребителите са принудени да купуват зарядно с всяко ново устройство, дори ако вече имат съвместимо. И това означава по-високи цени.“

От Apple, естествено, не са съгласни. Пред PCMag от компанията споделят, че ако ги принудят да изоставят своя стандарт, това щяло да доведе до създаването на повече електронни отпадъци.

„Apple означава иновации и дълбоко се грижи за клиентското изживяване. Вярваме, че регулация, която налага единен стандарт за типа конектор, вграден във всички смартфони, затруднява иновациите, а не ги насърчава и би навредила на потребителите в Европа и икономиката като цяло.“

Европейските законодатели отговарят, че целта им не е да задушават иновациите, а да предотвратят фрагментацията на пазара и да намалят генерирането на електронни отпадъци.

В резолюцията се призовара Европейската комисия да предприеме мерки за гарантиране на съвместимост на различните стандарти за безжично зареждане, както и да се проучат възможности за ограничаването на продажбата на зарядни с всеки нов смартфон, таблет и т.н.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *