Последното обновление за Windows 10 предизвиква повишено натоварване на процесора

На 30 август Microsoft пусна обновление KB4512941 за Windows 10. Актуализацията решава проблеми свързани с работата на Remote Desktop, Windows Sandbox и т.н.

За съжаление, доста потребители са забелязали завишено натоварване на процесора след изнсталирането на KB4512941. Проблемите най-вероятно се дължат на бъг, засягащ работата на виртуалният асистент Cortana. След инсталирането на ъпдейта, процесът SearchUI.exe (който е част от Cortana) заема около 200 MB от паметта на системата и използва голяма част от ресурса от процесора – около 40%, което предизвиква осезаемо забавяне в работата на компютъра.

Такива проблеми с актуализациите на Windows 10 възникват често, но в случая още по-лошо е, че Microsoft са получили информация за странното поведение на Cortana и въпреки това са пуснали KB4512941. Участници в Windows Insider програмата са съобщавали многократно за този проблем, но реакция от страна на фирмата не е имало.

Нещо повече, на официалната страница на обновлението, все още дори не е споменато за забелязания от доста хора проблем. Вместо това в графата за проблеми стои стандартния надпис: „В момента Microsoft няма информация за проблеми с тази актуализация.“

Ако сте инсталирали обновлението и забелязвате забавяне в работата на машината си, най-лесния начин да се справите е да деинсталирате обновлението KB4512941, докато Microsoft не отстрани проблема.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *