Facebook ще плати 5 милиарда за злоупотреби с лична информация

Глобиха Facebook с рекорните 5 милиарда

Федералната търговска комисия (FTC) наложи рекордно голяма глоба на Facebook. Компанията на Марк Зукърбърг ще трябва да плати цели 5 милиарда долара, заради злоупотребите с лични данни на клиентите си.

От Facebook са нарушили законите, продавайки данните на клиентите си на трети лица (фирми като скандалната Cambridge Analytica). Използвали са телефонните номера на потребителите за реклами, въпреки че са ги събирали уж само за „повишаване на безопасността“. От фирмата са злоупотребили и със системата си за лицево разпознаване, като са заблуждавали „десетки милиони“ потребители, че услугата не е включена по подразбиране.

В свой пост във Facebook, Марк Зукърбърг пише:

„Ние се съгласихме да платим тази рекордна глоба, но много по-важно е, че ще направим някои големи структурни промени в начина, по който създаваме продуктите си и ще поемем цялата отговорност да защитаваме неприкосновеността на личния живот на хората. Вече работим усилено, за да изпълним тази отговорност, поставяйки изцяло нов стандарт за нашата индустрия.“

Подобни изказвания шефа на Facebook е правил и преди, но реално промените винаги са били само козметични.
Глобата от 5 милиарда е огромна, но приходите и влиянието на Facebook постоянно се увеличават и може би във фирмата разглеждат глобите просто като „разход за дейността“.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *