in

Тръмп вдигна забраната за търговия с Huawei

Тръмп не издържа на натиска от страна на американския бизнес

Американският президент Доналд Тръмп не издържа на натиска и отново разреши на американските фирми да доставят продукти и технологии на китайския гигант Huawei. Тръмп каза, че е взел решението след „много добра среща“ с китайския президент и в резултат на споразумението за подновяване на търговските преговори.

Решението и времето за оповестяването му бяха очаквани, тъй като забраната за търговия с Huawei нанесе огромни щети на американски корпорации със сериозно политическо влияние. Фирми с могъщи лобита открито се противопоставиха на решението на Тръмп и беше ясно, че президента на САЩ е допуснал много сериозна грешка, която трябва бързо да поправи.

В краткосрочен план, ако забраната не беше прекратена, Huawei щеше да е големият губещ, но в средносрочен и дългосрочен план, американските фирми биха пострадали доста по-сериозно. Освен огромните загуби от директни продажби, американците биха загубили и доверието на чуждестранните си партньори. Никой не би искал да търгува с компания, която може без предупреждение да наруши договореностите и да спре доставките, нали?

И макар всичко да изглежда като холивудски Happy End, китайските компании със сигурност няма да забравят за случилото се и ще инвестират сериозни средства, за да станат независими от САЩ. Когато го направят, това може окончателно да промени правилата на играта.

Written by androida

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Джони напуска Апъл

Легендата Джони Айв напуска Apple

Проверете дали сте от засегнатите от атаката над НАП

Вече има начин да проверите засегнати ли сте от #НАПЛийкс