В Южна Корея обмислят да преминат към Linux

В Корея обмислят да преминат на Linux

В Южна Корея сериозно обмислят възможността държавната администрация да се откаже от Windows. Министерството на вътрешните работи и сигурността вече разработва план за преминаване към Linux. Главните причини за решението са две – високата цена за придобиване и поддръжка на Windows и голямата зависимостта от Microsoft.

Засега не е ясно на коя дистрибуция са се спрели корейците, но най-вероятно ще бъдат направени подробни тестове с няколко Linux дистрибуции преди да се вземе крайното решение. Сроковете също не са обявени, но се предполага, че решението е свързано с прекратяването на поддръжката на Windows 7, което е насрочено за януари 2020 година.

Въпреки, че Microsoft залагат все по-малко на доходите, които им носи продажбата на Windows, те надали ще са щастливи да загубят толкова важен клиент. Изчислено е, че преминаването към Linux ще струва на корейците 650 милиона долара, което никак не е малка сума. Твърде вероятно е от Microsoft да направят големи отстъпки и да се приближат максимално до тази сума, което може да откаже Южна Корея от промените. Естествено, винаги остава отворен въпроса за сигурността на данните и пълната зависимост от чуждестранна фирма. За някои правителства тези неща имат значение.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *