Huawei получи 3 месечна отсрочка от САЩ

Huawei получи 3 месеца отсрочка

Huawei получи 3 месечен лиценз от Министерството на търговията на САЩ, който дава право на компанията да продължи да работи с американски фирми, за да поддържа вече продадените на клиенти устройства. В документа е записано, че това включва право да получава софтуерни ъпдейти и патчове, което означава, че ако сте потребител на Huawei устройство с Android, няма да имате никакви проблеми с поддръжката на операционната система поне още 3 месеца.

Въпреки медийния шум, за повечето експерти това беше очаквано развитие на ситуацията. Целта на американската администрация е да притисне Китай, a не да разруши напълно връзката между американския и китайския IT бизнес.

Huawei определено ще пострада от ситуацията, дори ако Китай и Щатите се договорят преди 19 август, когато изтича временния  лиценз, който получи от американците. Доверието в компанията е разклатено и много потребители не биха поели риска да купят отново тяхно устройство. Загубите определено ще се измерват в милиарди.

По-опасно е, че случилото се може да фрагментира Android екосистемата, което няма да е от полза нито на Google, нито на Щатите, още по-малко на потребителите.  Виждайки какво се случва с Huawei, останалите производители разбират, че не могат да имат пълно доверие на Google. Фирми като Samsung (а и самите Huawei) отдавна работят по собствени мобилни операционни системи, но след сегашната криза със сигурност ще вложат повече старание и средства в това начинание.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *