Google успокоиха собствениците на Huawei устройства с Android

Google успокоиха собствениците на устройства huawei

Google пуснаха съобщение, в което се казва, че всички вече продадени Android смартфони на Huawei няма да загубят достъпа си до Google Play Store и ще получават ъпдейти на Google Play Protect. От компанията не уточняват дали Huawei устройствата ще получават бъдещите ъпдейти на операционната система Android от Google  или ще трябва да разчитат на някаква алтернатива, която Huawei ще създават (или вече са създали).

Целта на Google явно е да успокоят клиентите на Android, които притежават Huawei устройство, след като вчера Reuters публикуваха информация, че Google ще прекъсне достъпа на Huawei до Google Play Store и всички бъдещи ъпдейти на Android. В последствие в медиите се появи информация, че и други американски фирми ще спрат да работят с китайския гигант. Сред споменатите са Qualcomm, Intel, Broadcom и други.

Ако проблемът не се уреди като част от бъдещо споразумение между Китай и САЩ, Huawei ще пострада много от решението на американската администрация. Засега не е ясно дали китайската компания има алтернатива на високотехнологичната продукция, която купуваше от САЩ – процесори, чипсети, модеми, лицензи за софтуер и т.н. От друга страна, американските компании също ще понесат огромни загуби, тъй като Huawei е сериозен клиент за много от тях.

Ако Huawei бъдат принудени да спрат да използват Android, това ще е удар и по Google, които ще загубят милиони устройства от екосистемата си. Най-вероятно това няма да се случи и американците целят просто да ограничат Huawei главно до китайския пазар и разбира се, да спечелят преимущество в  Търговската война с Китай.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *