Германия тества електрическа магистрала за камиони

Първата електрическа магистрала в Германия

В Германия започнаха изпробването на системата eHighway – електрическа магистрала за камиони. Тестова отсечка от 10 километра е на аутобана Франкфурт – Дармстат и е изградена от Siemens. Системата включва специално оборудвани камиони с хибридни двигатели и кабелна контактна мрежа, подобна на тази използвана от тролейбусите в градовете.

Скоростта на движение при зареждане от мрежата е 90 километра в час, а цената за транспортиране е с до 80% по-ниска. Очаква се въвеждането на новата система да намали чувствително и отделянето на вредни емисии в атмосферата, защото камионите са основен източник на замърсяване на въздуха в Германия. Според производителят инвестициите в камиони с хибридни двигатели ще се излащат относително бързо, а най-вероятно държавата ще направи и данъчни облекчения за транспортни фирми, използващи екологичните камиони.

Системата eHighway се тества успешно и в Швеция, където правителството си е поставило за цел да спре напълно използването на обикновени камиони до 2030 година.

 

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *