22 годишен спря една от най-опасните хакерски атаки в историята

Безпрецедентна хакерска атака зарази 200 000 компютъра

В края на седмицата над 230 000 компютъра в над 100 страни по света станаха жертва на рансъмуер вирус наречен WannaCry.

Най-тежко бяха засегнати Русия, Китай и Индия, но от мащабната атака пострада и системата на общественото здравеопазване във Великобритания, както и десетки големи фирми като Рено, Федекс, Телефоника и т.н.

Интерпол категоризира атаката като безпрецедентна и с висока степен на опасност, а случилото се накара финансовите министри на държавите от Г7 да обърнат специално внимание на киберсигурността на срещата си.

Опасна хакерска атака беше спряна от 22 годишен
Вирусът е от типа рансъмуер (вирус-изнудвач) и се разпространява чрез фалшиви мейл съобщения с прикачен файл. След като зарази компютъра, той се разпространява и по LAN мрежите към които е включен, криптира данните на хард дисковете на жертвите и иска откуп (300 долара) за дешифрирането на всеки отделен компютър.

Microsoft са пуснали пач, който решава проблема, още в средата на март, но явно има огромна част потребители, които не инсталират ъпдейтите на операционната система. Ако сте един от тези потребители, моментално пуснете ъпдейтите на Windows и се уверете, че ползвате последната версия на операционната система.

Добрата новина е, че атаката е спряна (поне засега) от 22 годишен английски компютърен специалист наричащ себе си MalwareTech. Той забелязал интересен детайл в кода на вируса, който проверявал дали домейн iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com е регистриран или не. Младежът предположил, че това „ключ за изключване“ на вируса и  просто регистрирал домейна. Това се оказало достатъчно да спре разпространението на WannaCry и да прекрати атаката.

Експертите са на мнение, че е въпрос на време да се появи нова версия на вируса, която няма подобен „ключ за изключване“ и опасността далеч не е отминала. Затова инсталирайте ъпдейтите за операционната си система възможно най-бързо. От Майкрософт са направили изключение и вече са пуснали пач дори за старите ОС, които официално не се поддържат.

Пуснете автоматичните ъпдейти на Windows, периодично aрхивирайте важните си данни на външни носители и не отваряйте прикачени файлове, които не са 100% сигурни. Така ще си спестите огромни главоболия. 

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *