Разпращат заплашителни спам съобщения заразени с вируси

Отново спам с вируси

 

Oт ГДБОП съобщават, че в последните няколко дни масово се разпраща спам с предупреждение за завеждане на съдебно дело за натрупани дългове. Прикаченият файл съдържа вирус, който събира лични данни и пароли на потребителя, които след това се изпращат на киберпрестъпниците.

От службата посочват, че този път спам съобщения са получили огромен брой потребители,  дори такива, които нямат регистрирани фирми. Подвеждащите мейли имат приблизително следния текст:

„Subject: Искането за възстановяване на задължения по договора № 23889

Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.

Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашите законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.

Поздрави, Димитринка Дионова“

Писмата са идентични, като сумата варира в рамките на 2-3000 лева.

В никакъв случай не отваряйте прикачения файл и изтрийте писмото от системата си. Ако сте го направили, сканирайте системата си за вируси, а най-добре се обърнете към компютърен специалист.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *