От Yahoo шпионирали пощите на потребителите си

Yahoo шпионирало пощите на потребителите си

Бивш служител на Yahoo e разказал на журналисти от агенция “Ройтерс”, че интернет порталът е шпионирал потребителите на безплатната си пощенска услуга. Служители на Yahoo са създали специална система за търсене, която е можела да следи всяко съобщение или прикачен файл, като са предоставили достъп до тази информация на Агенцията за национална сигурност и ФБР.

Според източниците на “Ройтерс”, системата за следене е създадена миналата година със съгласието на изпълнителния директор Мариса Мейър. За разлика от нея, тогавашният ръководител на отдела за сигурност Алекс Стамос бил несъгласен с решението и искал Yahoo да води съдебни битки, за да защити личния живот на милионите си потребители. Когато разбрал, че ръководството на компанията не e на същото мнение, Стамос подал оставка и се преместил във Фейсбук.

По настояване на службите, системата е въведена и работила дълго време, без за това да са били уведомени специалистите отговарящи за сигурността в Yahoo. Когато я разкрили, те си мислели, че става въпрос за хакерска атака.

Tехнологични компании в Щатите многократно са се разграничавали от дейността на агенциите за сигурност и неведнъж са настоявали за повече прозрачност. Yahoo e една от активните в това отношение компании и е изненадващо, че има толкова голяма разлика между думите и делата на ръководството и.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *