Google Pixel и Pixel XL – основни плюсове и минуси

Плюсове и минуси на Pixel

 

Когато Google представиха първите изцяло свои смартфони, реакциите бяха доста поляризирани – от „убиецът на iPhone“ до „тотален провал“.

Според мен, истината е по средата. Ето как виждам нещата аз:

 

Плюсове

 

ПЛЮСОВЕ:

 

 

  • Бърз хардуер

И двата варианта на Pixel използват най-бързия процесор на Qualcomm – Snapdragon 821, който е по-бърз с 10% от предшественика си 820.  Това е достатъчно да го нареди измежду най-бързите смартфони в момента.

 

  • Android 7.1 и Google Assistant

Основният плюс на Nexus серията беше „чистия“ Android и това, че потребителите получаваха най-новата версия на операционната система. Pixel, като продукт на Google, ще бъдат първите смартфони, които ще получават ъпдейти и операционната им система винаги ще е актуална.

 

  • Отлична камера

Резултатът на Pixel в DxOMark е 89, което му отрежда първото място в авторитетната класация на френската фирма. Единствените забележки на специалистите от DxO са свързани с автофокуса и снимките при ниска осветеност. Целият тест можете да разгледате тук.

 

Ето няколко снимки правени с Pixel:

Тестова снимка с Pixel

 

Тест на камерата на Pixel

pixel-4

 

 

  • Възможност да се съхраняват всички изображения и видеота безплатно в сървърите на Google

Google ще пази безплатно всички снимки и видеота направени с Pixel на сървърите си в оригиналните им размери. Завинаги.

  • Бързо зареждане и добър живот на батерията

За само 15 минути, можете да заредите батерията на Pixel толкова, че да си осигурите цели 7 часа автономна работа на устройството. Звучи повече от добре.
Какво е положението с издръжливостта на батерията? Според тествалите устройството, животът на батерията при Pixel XL е по-дълъг от този при 6P (въпреки еднаквия капацитет), което се дължи на малко по-малкия екран и по-енергоефективния Snapdragon 821.

 

Минуси на Google Pixel
МИНУСИ:

 

 

  • Дизайна

Външният вид на Pixel-ите категорично не ми харесва. Ако трябва да съм честен, Pixel ми изглежда като нещо средно между китайски клонинг на iPhone 6 и някой от моделите на HTC.
В опита си да се разграничат от iPhone, дизайнерите са направили смартфоните по ръбати, а различните цветове на гърба ме карат да се върна в 70-те на миналия век. Бях решил това да е следващия ми телефон, но Pixel просто не ми харесва визуално. Може би, когато го видя на живо, ще си променя мнението, но се съмнявам.

  • Не е водоустойчив.

Това е другият огромен минус. Да се страхуваш, че телефон с цена над 650 долара, ще спре да работи, заради няколко капки вода е нелепо.

  • Gorilla Glass 4

Макар, че не е болка за умиране, смартфон с претенциите и цената на Pixel, можеше да се произвежда с Gorilla Glass 5.

  • Високата цена

Свикнахме Google да ни предлага добри смартфони на добри цени и много от феновете на Nexus серията ще се окажат непритно изнанадани от цените. Цените на Pixel с 32 GB в Англия ще  започват от £599 (около 1300 лева), а на Pixel XL от £719 (около 1600 лева).

И в заключение:

Смартфоните са бързи, с добри екрани и камери, добър живот на батерията, имат режим за бързо зареждане, Google ще пази снимките направени с Pixel безплатно и ще обновявава Android първо за тези устройства, но.. повечето хора просто не ги  харесват визуално. Отделно Pixel не са водоустойчиви и са скъпи. Мисля, че Apple могат да са спокойни. С този дизайн, Pixel и Pixel XL не са конкурентни на iPhone, а и на доста други смартфони в премиум сегмента. Лично аз очаквах много повече от Google.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *