Къде се раждат най-талантливите програмисти?

Програмистите на Китай и Русия са най-добрите в света

В коя страна се раждат най-талантливите програмисти? На този въпрос отговаря изследване на американската фирма HackerRank, която се занимава с тестове на професионалните възможности на компютърни специалисти.  В изследването са използвани резултатите от тестовете на стотици хиляди програмисти от цял свят, като са оценени акуратността на отговорите и скоростта, с която изпитваните са се справяли.

В Китай се раждат най-талантливите програмисти

Оказва се, че победителят е Китай, а само на една стотна от първото място е Русия. Сигурно очаквате на третото място да се появи САЩ или Индия? Ето я и голямата изненада – бронзовия медал отива при Полша. Щатите заемат едва 28-мо място, а Индия – 31-во. Искам да подчертая, че шефовете на HackerRank са индийци, а фирмата е американска и можем да им вярваме, че резултатите на двете страни са толкова лоши.

За разлика от Щатите и Индия, нашата малка страна се представя блестящо. България заема 12-тото място и изпреварва страни като Германия, Белгия, Канада, Щатите, Норвегия и т.н. Нещо повече, нашите специалисти са заели втора място в категорията JAVA и трето в категория Python.
Оказва се, че напук на престъпното и некадърно управление на страната ни, българите успяват да се развиват и да постигат успехи. Дали нямаше да сме на още по-напред в класацията, ако държавата ни беше проявила поне малко загриженост за умните и кадърни български младежи?

Както и да е. Ето я класацията на първите 50 страни с най-добри програмисти:

50-те страни с най-добри програмисти

Ето и класациите по категории:

класация по категории

 

Още веднъж поздравления за българските програмисти и нека им пожелаем в следващото такова изследване резултата на България да е още по-добър.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *