Технологичните издания съобщиха за сериозен конструктивен дефект в iPhone 6 и 6 Plus

Проблем с iPhone 6/6s

Още с появата си на пазара iPhone 6/6 Plus се сблъска с голям проблем, когато внушителен брой потребители се оплакваха, че алуминиевите корпуси на iPhone 6/6 Plus се огъват изключително лесно. Проблемът беше толкова разпространен, че дори получи име – #Bendgate. Естествено, добре смазаната PR машина на корпорацията успя да се справи с проблема, омаловажавайки твърденията на клиентите си, а новите телефони от модела получиха корпус направен от по-издръжлив алуминий. Нещата се успокоиха и милиардите отново потекоха към банковите сметки на Apple.

Оказва се, че проблемът с огъването е далеч по-сериозен. Поради грешки в конструктивният дизайн на iPhone 6/6 Plus, дори при нормално използването на устройствата се получават леки огъвания на дънната платка и това често води до „отлепяне“ на чиповете, контролиращи тъчскрийна. В резултат телефоните стават неизползваеми – тъчскрийнът не реагира, а в горната част на екрана се появява мигаща сива лента.

Bendgate води до по-лош проблем

В червено са оградени двата чипа, контролиращи тъчскрийна на iPhone 6/6+. В резултат на пропуски в конструктивния дизайн, след по-продължителна употреба те се „отлепят“ от дъното и телефонът става неизползваем.

 

В блога на ifixit.org се казва, че макар и да няма точна статистика за това какъв процент смартфони от модела са засегнати, със сигурност може да се твърди, че проблемът е сериозен.
Все пак има и добра новина – според някои сервизни специалисти, засегнати са само устройства, произведени през първите месеци от пускането iPhone 6 и 6 Plus. Дали това е така или не, само Apple могат да кажат, но те са отказали да коментират проблема.

Какви са опциите ви, ако имате такова устройство? Просто е – трябва ви добър сервиз, в който да СМЕНЯТ „отлепения“ чип. За съжаление, в повечето случаи техниците просто „презапояват“ стария чип,  което е по-евтиното, но временно справяне с проблема. В Интернет се появиха и оплаквания от потребители, които са купили употребяван iPhone 6/6 Plus в перфектно състояние, но скоро след това тъчскрийнът е отказал да работи. Явно става въпрос за бройки с „отлепен“ чип, който просто е бил „залепен“, за да бъде телефонът временно изправен и съответно продаден. Пазете се.

Ето видео на засегнат от „touch disease“ телефон:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *