Прибързано обвиниха Google в расизъм

google-glass-wallpaper-hd

Потребител на Twitter с име @iBeKabir пусна видео, в което показва резултатите при търсенето  на изображения в Google по ключови думи three black teenagers (трима черни тинейджъри). Снимките, които се показват са предимно на задържани от полицията чернокожи престъпници.
3-ма чернокожи тийнове

Когато момчето повтаря търсенето, сменяйки ключовите думи с three white teenagers (трима бели тинейджъри), Google показва предимно щастливи и усмихнати деца с бял цвят на кожата.
3-ма бели тинове

Видеото стана популярно и хиляди обвиниха Google в расизъм, без дори да се замислят над видяното. Трябваха ми 1-2 минути, за да се сетя, че снимките на белите младежи са предимно професионални снимки от  сайтове за сток фотография (личи си по водните знаци на снимките). В такива сайтове да категоризираш снимка с думите „three white teenagers“ е нещо нормално, но „three black teenagers“ явно се счита за обида и се заменя с „three afro american teenagers“.
Когато потърсих „three afro american teenagers“ получих също толкова мили и приятни професионално направени снимки от сайтове продаващи фотографии. Този път с цветнокожи младежи на тях.

 

афроамериканци тийнове

 

Излиза, че точно прекаленото желание всичко да е „политически коректно“ е в основата на случилото се и още по-лошо е, че масата американци изобщо не са помислили преди да обвинят Google в расизъм. Като по-стар и опитен народ, ние българите имаме прекрасен израз за такива случаи: „Търсиш под вола теле!“

Ако желаете, можете да видите видеото тук:

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

1 comment

  1. Секс шоп

    На горките гугъл да не им излезе работа да трябва да премахват и „некоректни“ изображения 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *