in

Китай убедително изпреварва САЩ в TOP500 на суперкомпютрите.

Китай детронира САЩ в top500

 

TOP500 е проект на учени от Германия и Щатите, чиято цел е да подреди 500-те най-високопроизводителни самостоятелни компютърни системи. Класацията се прави от 1993 година и се обновява по два пъти в годината – през юни и ноември.

За наша радост, в класацията няколко години е присъствала и България със своя компютър Blue Gene от IBM.

При поредното обновяване на TOP500 стана ясно, че за пръв път изцяло проектиран и произведен в Китай суперкомпютър оглавява авторитетната класация. Sunway TaihuLight, както е наречена машината, измества от първото място друг китайски суперкомпютър, който обаче използва технология на американската компания Intel.

Sunway TaihuLight е близо 5 пъти по-бърз от най-бързия суперкомпютър на Щатите. За да е победата още по-убедителна, Китай изпреварва САЩ и по брой компютри влизащи в класацията – 167 за Китай срещу 165 за Щатите.

Written by androida

Comments

Leave a Reply
  1. Напълно резонно и логично. Китайците са безкрайно нахъсани и амбициозни. Освен това западните компании какво очакваха да се случи – от десетки години изнасяйки цялото си Know-How в Китай беше неизбежно да си загубят и технологиите и позициите на пазара. Хората са казали, че занаят не се учи а се краде. Ами честито, китайските компании си откраднаха, каквото им бе нужно и сега вече произвеждат супер компютри, лаптопи, смартфони и всякакви други дажджи. Според мен до 10 години ще им дишаме прахта и ще им се молим. И вижте с каква преднина Sunway TaihuLight изпреварва американския компютър – 5 пъти, хора! Това е брутална разлика особено в такъв клас машини, където дори 10% ръст в производителността на хардуера е мега важна. А да не говорим за 500%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0

Спечелете смартфон или таблет от лотарията на Android Authority

Samsung се готви за края на смартфон бума