Редакторите във Facebook са манипулирали водещите новини в Trending секцията

Facebook манипулирал новините показвани в Tranding

Бивши служители на Facebook разкриват през Gizmodo, че компанията е манипулирала новините, които се появяват в Tranding секцията. В България, този модул на социалната мрежа не е активен,  но е важен източник на новини за много хора в други страни по света.

В Tranding би трябвало да се появяват най-споделяните и коментираните от потребителите на социалната мрежа новини.  На практика, дежурните редактори са налагали новини, които са считали за важни и приоритетни. Спирани са определени новини и медии, а на други е „помагано“ да възбудят обществения интерес. Според статията в Gizmodo, почти всички водещи новини са били от големите издания – New York Times, BBC и CNN, въпреки че не те са били най-популярни, споделяни и коментирани в момента.

Не става ясно дали манипулирането на новините е било на база предпочитанията на дежурните редактори или е следвало определена политическа линия. В неофициални разговори, някой от служителите във Facebook са потвърдили, че редакторите са се намесвали в определянето на водещите новини, други са отрекли да е имало субективна намеса. От ръководството на Facebook са отказали официален коментар.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *