Microsoft правят сините екрани по-малко плашещи

Сините екрани стават по-лесни за разгадаване

Още от времето на Windows 3.1, Сините екрани (Blue Screen of Death – BSOD) са нещо което плаши потребителите. Когато неспециалист види Син екран,  информацията в него не само, че не му помага, но и допълнително го обърква.

От Microsoft са решили да променят това, добавяйки QR код, който при сканиране води към сайта на компанията, където потребителя може да получи
информация за това как да се справи с проблема.

Microsoft добавят QR код към сините екрани на смъртта

В сегашния си вид, QR кода е един и същ за всички случаи, но най-вероятно  замисълът е системата да се развие и QR кодовете да дават актуална информация за всеки конкретен случай.

Естествено, с всяка добра новина идва и една лоша. Тя е, че нововъведението  може да се използва от хакери, които да предизвикват фалшиви „сини екрани“,  в  които QR кода съдържа линк водещ към хакерски сайтове, наподобяващи сайта на  поддръжката на Microsoft. След като потребителя попадне на такъв сайт, вариантите да му се навреди са много:
– кражба на лична информация
– телефонът за поддръжка може да бъде сменен с импулсен
– фалшивият сайт може да зарази устройствата в мрежата
и т.н.

Идеята с QR кодовете все още е процес на разработка и от Microsoft могат да я променят, за да премахнат рисковете или дори изобщо да се откажат от нея.
Каквото и да стане, важното е, че Microsoft са си поставили за цел да променят Windows така, че да е по-лесен и удобен за използване. Нещо, което почти не ги вълнуваше, преди конкуренцията на Apple и Google да ги застраши сериозно.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *