Китайците изхарчиха 14.3 милиарда за 1 ден

В Китай днес се харчат милиарди

Днес е китайския Black Friday и най-известния онлайн магазин в стараната – Alibaba постави световен рекорд за реализиран оборот. Само за първите 8 минути на деня, китайците похарчиха 1 милиард долара, а прогнозите на анализаторите от IDC са за дневен оборот от около 14 милиарда долара.

11 ноември (11.11) се налага като ден за лудо онлайн пазаруване в последните години. Преди това датата се е свързвала само с „Деня на ергените“, който е нещо като китайски антипод на „Деня на влюбените.“

Заради стриктните, но необмислени закони за семейно планиране в страната, мъжете са повече от жените и има милиони ергени, който не могат да си намерят съпруги. През 90-те на миналия век, необвързаните студенти от град Нандзин започват да „празнуват“ самотата си, като един от ритуалите е да купят скъп подарък за самите себе си.

През 2009  Джак Ма, създателят на Alibaba, усеща огромния търговски потенциал на този празник и дава началото на традицията да се правят сериозни намаления на тази дата. Оттогава оборотите, който Alibaba реализират на 11.11 стават все по-впечатляващи:

Оборотите на Алибаба за 11.11 през годините
Денят в Китай завърши и резултатите надминаха очакванията на IDC. Оказа се, че Alibaba са направили продажби за невероятните 14.3 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *