Трябва ли да вярваме напълно на технологиите ?

На това видео се вижда как група хора в Доминиканската република правят тест на системата за защита на пешеходците, с която би трябвало да разполага сниманата кола – VOLVO XC60. За съжаление, колата не спира и удря двама мъже, който спокойно стоят, разчитайки на технологията да ги пази.

От Volvo коментират случилото се по доста интересен начин. Според техни представители, собственика на колата най-вероятно не е платил за Pedestrian detection и реално автомобила не e разполагал с тази функция. Всички коли от модела VOLVO XC60 разполагат само със стандартната City Safety функция, която предпазва от катастрофа в задръствания и е ефективна само при ниски скорости. Системата Pedestrian detection е допълнителна „екстра“, която разчита на допълнително инсталиран радар и може да бъде поръчана срещу доплащане от около 3000 долара.
Специалистите на Volvo допускат и друга възможност. Колата да е оборудвана с Pedestrian detection, но системата да не е сработила,  защото е конструираната така, че когато водачът ускорява рязко, тя се самоизключва.

Как е възможно някой да прави тест на система, която не е заплатил и с която не разполага не е ясно. Също не е ясно, защо ако е разполагал със системата, водачът не е бил запознат с това как работи. Volvo със сигурност трябва да помислят как да изяснят тези „подробности“ на клиентите си.

Който и да е виновен, този инцидент показва, че не трябва да се доверяваме сляпо на технологиите… особено, когато не ги познаваме достатъчно. В случая, двамата мъже са се разминали само с охлузни рани и натъртвания, но можеше да се стигне до фатални резултати.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *