Microsoft обещават да пратят паролите в историята

Биометричните данни ще заменят паролите

Microsoft обещават да опростят живота ни като пратят използването на пароли в историята. Оръжието, което ще използва гиганта, за да се справи с досадните пароли е системата Windows Hello. С помощта и, новия Windows 10 ще може да разпознава лицето, ириса, отпечатаците и гласа ви. Windows Hello, заедно с универсалната система за авторизация Passport ще може да се използва за логване в уеб-сайтове, приложения, корпоративни онлайн-услуги и т.н.

Според Microsoft използването на комбинацията от системата за разпознаване на биометрични данни Windows Hello и система за авторизация Passport ще намали до минимум възможността някой да успее да се добере до данните ви. Хакерските атаки в момента са най-резултатни, когато се пробие сигурността на сървъри пазещи пароли и данни за хиляди потребители. С налагането на новата система, за да получим достъп до данните си в даден сайт, няма да ни се налага да въвеждаме пароли и още по-важното – никъде онлайн няма да има записани ваши пароли и лични данни, които да могат да бъдат откраднати. Всичко ще се пази на собственото ви устройство. Тоест, за да откраднат данните ви, хакерите първо трябва да имат физически достъп до личното ви устройство и в същото време да разполагат с начин да имитират биологичните ви данни.

Разбира се, за работата на Windows Hello ще е необходим специфичен хардуер – скенер за пръстови отпечатъци, инфрачервена камера за сканиране ириса на окото и стерео камера за разпознаване на лицето. Това надали ще е голям проблем, защото милиони лаптопи и в момента разполагат с четци за пръстови отпечатъци, а и другите хардуерни елементи не са особенно скъпи.

От Microsoft уточниха, че компютърните системи, които ще бъдат доставяни с новата операционна система Windows 10, ще са фабрично готови за работа с Windows Hello. Такива устройства ще се появят на пазара веднага след като Windows 10 бъде готов. Пак по информация от Microsoft, това ще се случи още до края на лятото на тази година.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *