Google Glass ще бъдат спрени от продажба и изцяло преработени

Google спират временно продажбите на Glass

Google спира продажбата на Google Glass. Решението на компанията влиза в сила от 19.01.2015 година и според говорител на компанията не означава спиране на проекта.

Какво наложи спирането на Google Glass?

Google Glass са забранени на много публични места

– Цената от 1500 долара е твърде висока, за да има достатъчно потенциални клиенти. Това пък прави разработката на
приложения за устройството непривлекателно за разработчиците на софтуер.

– Много хора намират носенето на подобно устройство за пълна липса на вкус, а някой направо го определят като шантаво и стряскащо.

– Редица организации и отделни личности критикуват Google Glass и се опасяват, че устройството може да наруши неприкосновеността на личния живот. В много нощни барове, казина, ресторанти, болници, фитнес зали и дори банки е забранено носенето и използването на Google Glass.

– Киносалони в много страни също забраниха Google Glass, като мярка за борба срещу кражбата на интелектуална собственост.

Какво е бъдещето на устройството?

Google няма да се откажат от Google Glass, но проекта трябва да претърпи сериозни промени.

На първо място, очилата на Google трябва да подобрят външния си вид и от плашеща околните джаджа за техничари да се превърнат в модерен аксесоар, който всички да носят с удоволствие и гордост. Може би тук е  мястото да спомена, че проекта има нов шеф  – Тони Фадел – бивш мениджър в Apple, който е участвал в създаването на iPod и бе ръководител на компанията Nest Lab, която Google придоби през февруари 2014 година за 3,2 милиарда долара.

На второ място, Google ще трябва да успокои хората, които мислят, че вградената в очилата камера нарушава личното им пространство. За целта на Google може да им се наложи просто да махнат камерата (поне в продукта, който ще се продава на крайни клиенти).  Това ще е жесток удар по самата същност на Google Glass, но много наблюдатели казват, че просто няма друг начин очилата да бъдат приети от обществото.

 

Работник на нефтена платформа използва Google Glass в работата си

Работник на нефтена платформа използва
Google Glass в работата си

Важно е да се отбележи, че спирането на продажбите не се отнася за корпоративни клиенти. Фирми от строителството, технологиите, обслужването, медицината и всички области на бизнеса използват умните очилата в работата си, а над 100 големи фирми проучват възможностите на Google Glass като инструмент, който да направи работния процес по-лек и продуктивен.  Най-големите от тях са HP, Boeing и Taco Bell.

Какво ще е бъдещето на Google Glass не е ясно. Ясно е, че корпорация като Google няма да се откаже лесно, а и има ресурс за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *