Кой извърши хакерската атака над Sony ?

Корея ли е виновна за хакерската атака над Sony?

Първата част от 100-те терабайта информация открадната при хакерската атака над Sony вече изтекоха в Интернет. Освен филмите Fury и Annie, които могат да бъдат свалени от торент сайтовете, в мрежата се появиха и файлове със заплатите на работещите в Sony Pictures Entertainment, медицинските им картони и друга лична информация за тях. Изтекли за и хиляди страници с вътрешна информация за плановете на компания, както и няколко сценария за филми.

Заплатите на шефовете в Sony са доста впечатляващи

Шефовете в Sony не могат да се оплачат от заплатите си

Главният заподозрян за атаката е Северна Корея, а повода е комедията „Убийствено интервю“. Във филма популярен водещ на ток-шоу от Ню Йорк се забърква в сложен международен заговор за елиминирането на министър-председателя на Северна Корея.

Sony официално обвини Северна Корея, а специалисти по сигурността казват, че начина на извършване на атаката е доста сходен с този, по който са извършени няколко подобни атаки над банки и телевизионни студия в Южна Корея.

Въпреки, че по-голямата част от хората в Северна Корея нямат достъп до Интернет, режимът хвърля огромни усилия за да подготви добре обучени хакери, които са в състояние да извършат изключително професионални атаки.  Има данни и за това, че Северна Корея наема хакерски групи от Китай, които да изпълняват поставени им от корейското разузнаване задачи.

Способностите на корейските хакери са безспорни, но има експерти, които не вярват, че Северната Корея е в състояние да извърши толкова мащабна компютърна атака. Според тях, престъплението е извършено от вътрешен човек или поне е подпомогнато от такъв. Анонимни източници от компанията също са изразили подобни подозрения пред медиите.

Който и да стои зад атаката, трябва да му признаем, че е свършил работата си добре. Щетите за Sony са огромни, а вероятността да бъде разкрит извършителя изглежда нищожна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *