Звездата, която изобрети съвременните методи на комуникация

Уникалната Хеди Ламар
Вчера се навършиха 100 години от рождението на една изключителна жена – актрисата Хеди Ламар.

Хеди Ламар е родена във Виена на 9 ноември 1914 година с името Хедвиг Ева Мария Кислер. Едва на 18 години участва в скандалния за времето си чешки филм „Екстаз“, където за първи път в историята на киното симулира женски оргазъм. Филмът е цензуриран, а скоро след пускането по кината и забранен, но прави Хеди Ламар известна в Европа.

Младата Хеди Ламар се жени за богат производител на оръжия, който търгува с нацистите в Германия и фашистите в Италия. Богаташът постоянно я ревнува и настоява тя да стои затворена в замъка на фамилията. Ламар не издържа и бяга в Париж.

Там красавицата се среща с продуцента Луис Майер от Metro-Goldwyn-Mayer и заминава за Холивуд, където я очаква изключителна кариера.

Хеди Ламар - умна и красива !

Но не това, че става американска кино звезда прави Ламар толкова специална. Уникалността на тази жена се крие в красотата на нейния интелект. Въпреки че това изобщо не се вписва в стереотипа за една холивудска звезда, Ламар се интересува от техника и неведнъж се е опитвала да предложи свои идеи за изобретения.  Никой не гледа сериозно на нейните предложения, докато  през 1942 година, актрисата  и композитора Джордж Антийл получават патент под номер 2 292 387  за свой метод, наречен „Secret Communications System“.  Двамата измислили начин да кодират радио-управлението на торпедата чрез честа смяна на честотите, което да даде предимство на американския флот в битките с нацистите.

Американските военни не приели на сериозно откритието на актриса и композитор и системата не била използвана през Втората световна война. Методът е внедрен чак през 60-те години, но Ламар и Антийл все пак получават признание за откритието си.

Освен за кодиране на радио-управляеми устройства, методът на скачащите честоти се използва за комуникация с космически апарати,  криптиране на военни комуникации,  в GPS системите и в Wi-Fi мрежите.

За ролята им в развитието на съвременните комуникации, през 1997 г. Ламар и Антийл получават наградата на фондацията „Електронна граница“.

Corel използва образа на Ламар

Портрет на Хеди Ламар е изобразен на опаковката на програмния продукт CorelDraw

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *