Кой стои зад шпионския софтуер Regin ?

САЩ и Великобритания зад Regin

Наскоро Symantec съобщиха за открития от тях шпионски софтуер Regin. Става въпрос за изключително опасен и добре написан спайуер, който дълги години е работел назабелязано и е събирал информация от заразените компютри. От  компанията изразиха съмнения, че разработката на толкова сложен софтуер може да е дело само на правителствена организация. Нещо повече, специалистите от Symantec са открили прилики в кода на Regin и друг много опасен зловреден софтуер – Stuxnet, който беше използван, за да се саботира иранската ядрена програма.

Днес различни източници (Wired, Zdnet, Kaspersky и други) публикуваха информация за Regin, която е повече от смущаваща.

Според публикациите, Regin e дело на разузнаванията на САЩ и Великобритания, а освен страни като Русия, Саудитска Арабия, Сирия, Пакистан и Афганистан, софтуера масово е заразявал компютри в редица страни членки на ЕС. Негова жертва са били компютрите на белгийския мобилен оператор Belgacom и дори Европейската комисия и Европейския парламент.

От Kaspersky разказват за откритията си в неназована страна от Близкия изток, където Regin е бил толкова разпространен, че заразени с него компютри е имало в президентската институция, изследователски центрове, университети и банки. В тази страна шпионският софтуер е следял и логовете на клетките на мобилните оператори.

Компаниите занимаващи се с антивирусен софтуер единодушно признават, че са подценили първоначалните данни за Regin и го характеризират като най-опасното кибер оръжие откривано досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *