Ватикана се обръща към технологиите, за да запази библиотеката си

Ватикана се обръща към технологиите

Във Ватикана се пазят десетки хиляди древни ръкописи създадени от автори с различна националност, раса и религия. Без преувеличения може да се каже, че Ватиканската библиотеката е едно от най-ценните хранилища на културни ценности в света. В нея се пазят от китайски ръкописи до рисунки и бележки на европейски учени от Ренесанса.

Ацтекски ръкопис от 15-ти век

Ацтекски ръкопис от 15-ти век

За да запази това изключително богатство, Ватикана създава организацията DigitaVaticana, която има за цел да дигитализира 82 000 ръкописа и да ги предостави за свободно ползване в Интернет.

Рисунка на танцуваща японска (акварел) 16-17 век.

Рисунка на танцуваща японска (акварел) 16-17 век.

В резултат на усилията на Digita Vaticana, над 4400 произведения вече са дигитализирани, а според плановете, работата по останалите трябва да завърши до 15 години. За да бъде реализиран мащабния проект в него ще вземат участие повече от 150 специалисти и ще бъдат похарчени над 50 милиона евро.

Средновековен препис  на древноеврейски текст "Мишне Тора"

Средновековен ръкопис на древноеврейски
„Мишне Тора“

За да събере необходимите средства, Ватиканът предлага на крупните дарители нещо изключително – разходка из хранилищата и лабораториите на библиотеката, които иначе не са достъпни за външни лица.

Когато проекта бъде завършен, цифровите копия на всички документите ще бъдат свободно достъпни в Интернет,  а оригиналите им ще се пазят в специални хранилища, издържащи дори атомен взрив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *