Microsoft показа Windows 10

Windows 10

 

На специално събитие в Сан Франсиско, Microsoft показа следващата версия на Windows. Изненадите покрай нея, започват още от името и – Windows 10.  Microsoft прескачат логичното име Windows 9, за да подчертаят, че това не е просто поредната им операционна система, а и за да се дистанцират от Windows 8, която беше категоричен провал.

Възможно е да има и още една причина за неочакваното наименование и тази причина се казва Сатя Надела – новия шеф на Microsoft. Windows 10 е първата операционна система, разработена изцяло под ръководството на индиеца и той иска да покаже, че с неуспехите по време на управлението на Стив Балмър е свършено.

Другата голяма изненада е, че от Microsoft са успели да реализират смелата си идея за единна операционна система. Windows 10 ще работи на различни устройства – смартфони, таблети, лаптопи, настолни PC, като системата автоматично ще се настройва според устройството на което се инсталира.

В новата ОС са направени много промени, като най-очакваната е, че Start менюто се завръща. Така хората свикнали с Windows 7 няма да трябва да променят навиците си. По този повод Джо Белфиоре, вицепрезидент на отдела за операционни системи, казва: „Искаме потребителите, които използват Windows 7, да се чувстват сякаш са карали Toyota Prius, а сега, с Windows 10, се возят на Tesla”.

Start менюто се завръща в Windows 10
В Start менюто е налична нова универсална търсачка, която показва резултати и от Интернет, а локалното търсене ще се извършва доста по-бързо от това в досегашните версии.

Подобрения има и в  режимът на многозадачност Task View, като сега функцията е доста по-лесна за използване и наподобява тази в OS X на Apple.

Промените в Windows 10 - Task

Microsoft въвежда и режима Continuum, който ще направи работата с хибриди (машини като Microsoft Surface Pro 3) по-лесна.  Джо Белфиоре коментира функцията така: „Получавате устройство, което работи с простотата на таблет, но бързо може да се трансформира в добре познатото ви PC“.

Въпреки, че на презентацията бяха показаха доста от новите функции, останаха и неизяснени неща: интеграцията на Cortana, точните срокове, в които Windows 10 ще бъде пуснат в продажба (очакванията са за май-юни 2015),  цената на операционната система, ще бъде ли Windows 10 безплатен за клиентите, които са закупили устройство с Windows 8 и т.н.

Минималните хардуерни изисквания в различните категории устройства също не бяха посочени, но при изтегляна на пробната версия се казва, че „По принцип, ако компютърът ви може да работи с Windows 8.1“  няма проблем да инсталирате и новия Windows.

За тези, които нямат търпение да видят как работи Windows 10,  е достъпна Technical preview версията. За да я свалите, трябва да се  регистрирате в програмата Windows Insider.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *