Kaspersky и INTERPOL разследват източване на банкомати в Русия и Източна Европа

Източват милиони от ATM

В статия на Wall Street Journal се разказва за нов начин на източване на банкомати в Русия и Източна Европа. Според Kaspersky Lab, става въпрос за голямо количество заразени устройства и сериозни суми пари, откраднати по този метод.

От видеозаписи на охранителните камери става ясно, че крадците извършват присвояванията в две части:
Първата част включва установяване на физически контакт с компютъра на атакувания банкомат и зареждането на зловредния софтуер чрез външно оптично устройство. Как се отваря банкомата и как точно се свързва устройството, от фирмата не уточняват от съображения за сигурност.
Във втората фаза, членове на бандата задействат източването, чрез набиране на поредица от цифри от клавиатурата на ATM-a. След въвеждането на комбинацията, машината източва всички налични в нея пари и крадците напускат местопрестъплението.  За да се избегнат случайностите, източването може да се извърши само в определени часови интервали в неделя и понеделник през нощта, като отключващата комбинация се генерира според часа и датата.

Разследването тече от месец март 2014 и в него се включват INTERPOL,  руската полиция и специалисти от Kaspersky Lab. Макар и най-потърпевши, банките в Русия и Източна Европа не са единствените жертви на новия метод. Има данни за заразени банкомати в Щатите, Израел, Франция, Китай и Индия, а според експерти е въпрос на време престъпниците по света да започнат да го използват масово.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *