Google затяга санкциите към сайтовете с пиратско съдържание

Гугъл ще се бори с пиратите

Само за 2013 година, Google са премахнали над 222 милиона пиратски линка от резултатите на търсещата си машина. В повечето случаи, това е ставало до няколко часа след подаването на сигнала, което изисква огромен човешки ресурс и  е свързано с финансови разходи.

За да подобрят работата си, Google са направили нови промени в алгоритмите за търсене, с които искат да намалят до минимум  резултатите водещи към пиратско съдържание. Тези изменения ще доведат до много по-строги санкции към сайтовете, за които са получени доклади за наличие на незаконно съдържание. От Google предупреждават, че освен изключване на линкове, при системни нарушения, цели сайтовете ще бъдат тотално премахвани от търсачката.

Въпреки, че правят доста усилия да филтрират резултатите на търсещата си машина, от Google винаги са изказвали мнение, че това не е най-добрия начин за борба с пиратството. Според тях далеч по-ефективно е да предложиш законна алтернатива,  която да е лесна за използване и то на цена, която да удовлетворява клиентите. От търсачката дават като пример услуги като  Netflix, Spotify, Deezer, iTunes.   За да подпомогне усилията на тези и подобни фирми, търсачката ще показва по-агресивно и по-видимо рекламите им, когато някой търси нелегално съдържание.

Например, ако напишете “expendables torrent” или “expendables download” в google, вместо линкове към торент сайтове, търсачката ще покаже реклама на законно предлагащи филма сайтове и услуги, последвани от филтрирани резултати, несъдържащи линкове към торенти или пиратски сайтове.

Гугъл обяви война на пиратствотоВъпреки направеното, представителите на музикалните и филмовите компании надали ще са доволни от резултата. Някои от тях дори настояват Google да рекламира напълно безплатно фирмите предлагащи филми и музика, което със сигурност няма да се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *