Защо се срина цената на биткойн ?

Цената на биткойн се срина в средата на септември

След като през цялото лято цената на биткойн се движеше около 600 долара, в началото на август цената рязко падна до 460 долара. Последва леко покачване и до началото на септември цената се колебаеше около 500 долара. В средата на този месец цената отново рязко се срина и достигна нива под 400 долара.

Колебания в цената на BTC

Експертите дадоха различни обяснения на случващото се, но най-интересно (и донякъде логично) ми се стори това на bitcoinmagazine.com. Според тях, има пряка връзка между последното падане на цената и първичното публично предлагане (IPO) на китайската Интернет компания Alibaba, което се случи по същото време. Авторите на статията смятат, че инвеститорите (особено тези от Китай) са пренасочили средствата си от биткойн в акции на Alibaba.

Според други теории, падането на цената е свързано главно с появата на платежната услуга на Apple – Apple Pay, която е пряк конкурент на биткойн като платежно средство.

Повечето наблюдатели споделят, че най-вероятно причината за срива в цената е комплексна, но не променя позитивните дългосрочни прогнози.  В краткосрочен план стойността на биткойн ще е в границите на 400-450 долара, след което бавно ще се върне на нива над 500.

Добрата новина от PayPal вече вдигна цената до над 430 долара, но не е ясно дали покачването ще продължи.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *