Може ли Тим Кук да се мери със Стив Джобс ?

Може ли Тим Кук да се мери с Стив Джобс
Apple Watch е първият продукт на Apple, направен изцяло под ръководството на Тим Кук. Може би затова Кук е избрал да го нарече само Watch, а не iWatch. Буквата „i“ пред устройствата на Apple напомня за покойния Стив  Джобс, нещо което Кук със сигурност се стреми да избегне. Новият шеф на IT гиганта иска повече от всичко друго да излезе от сянката на гениалния си предшественик и да докаже, че може да постига същите успехи.

Дали Apple Watch може да застане редом до продукти като iPod, iPhone, iPad ? Категоричния отговор е НЕ! За разлика от продуктите, които Apple представяше по времето на Джобс, Apple Watch не е продукт, който създава пазарна ниша, а такъв, който копира конкуренцията. Apple Watch дори не предлага най-добрия дизайн. Според болшинството от хората Moto 360 e с далеч по-добър външен вид.

Moto 360 е по-красив от Apple Watch

Ще успее ли Apple да наложи своя умен часовник или хората ще предпочетат Moto 360 ? Засега резултатите от проучванията са в полза на кръглия Moto 360.

Анкетите в Интернет  показват, че само 10-20% от потребителите мислят, че Apple Watch е най-добрия смарт часовник на пазара. Много повече са феновете на  Moto 360, а над 80% от хората харесват повече кръглите часовници.

В наскоро излязло проучване на RBC Capital Markets само 11% от клиентите на Apple са казали, че имат готовност да закупят Apple Watch. Ако изследването е близко до реалната картина на нещата, Apple Watch ще се окаже грандиозен провал. Единствената надежда е специалистите в Apple да успеят да подобрят живота на батерията и по този начин да получат важно преимущество пред конкурентните устройства. Експертите са песимистично настроени по този въпрос и не очакват това да се случи.

Засега опитът на Кук да „рестартира“ Apple и да я насочи в „своята“ посока е неуспешен. Някои негови критици го сравняват със Стив Балмър – наследника на Бил Гейтс в Microsoft, който печелеше много добри пари за компанията, но по негово време Microsоft изпусна момента да се включи в надпреварата при мобилните устройства и тръгна в грешната посока.

За всички е ясно, че с Тим Кук начело или без него, Apple ще продължава да прави огромни печалби и ще има милиони фенове. Apple е толкова голяма и силна, че може да си позволи доста грешки. Въпросът е: „Ще може ли Apple да направи революционен продукт като Apple ][, iPod, iPhone, iPad или Стив Джобс ще се окаже незаменим ?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *