ФБР се похвали с нова система за разпознаване на човешки лица

Нова система за лицево разпознаване

От ФБР обявиха, че новата им система за идентифициоране на хора е напълно готова. Името на проекта е Next Generation Identification (NGI) и се разработва от повече от 3 години. Най-революционната промяна е в частта за лицево разпознаване наречена Interstate Photo System (IPS). До края на 2015 година в IPS ще има над 50 милиона записа на лицата на криминално проявени и това би трябвало да улесни работата по установяването на извършителите на бъдещи престъпления.

Критиците на системата отбелязват факта, че засега системата е прекалено несъвършена и прави доста грешки. Освен това има подозрения, че се събират данни и за лица без криминални прояви, което се тълкува като нарушаване на основни човешки права.

ФБР отхвърлят обвиненията с довода, че системата вече е дала първите резултати и е помогнала в разкриването на реални престъпления.

Паралелно със системите на ФБР, правителството на САЩ разработва програмата Janus, която според изявления на разработчиците ще доведе до „радикален пробив“ при лицевото разпознаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *