Apple се опитва да се измъкне от неприятностите

Тим Кук няма как да е доволен от последните новини

Apple започна продажбите на iPhone 6 с PR акция, достойна да влезе в учебниците по маркетинг. Последваха рекордни продажби, пред магазините на фирмата се извиха огромни опашки, а медиите сипеха суперлативите за всичко свързано с компанията. И точно когато всичко се подреждаше повече от добре за Apple, последваха два грандиозни провала:

iPhone 6 - Dali Edition :)
Първият проблем беше така наречения „BendGate“. Голям брой потребители се оплакват, че алуминиевия корпус на iPhone 6 Plus се огъва изключително лесно. Толкова лесно, че дори не можеш да носиш телефона си в джоба на панталоните.

iOS 8.0.1 - пълен с бъгове

Вторият проблем беше дори по-сериозен – ъпдейта пуснат да оправи откритите в iOS 8 бъгове, се оказа невиждана катастрофа. Голяма част от инсталиралите го се оплакват, че са изгубили възможността да водят и приемат разговори, а Touch ID спира да работи. Реално, ъпдейта прави телефона напълно неизползваем. Последва изтегляне на ъпдейта и извинение от страна на Apple.

Пазарите реагира почти мигновено и цените на акциите на компанията се понижиха с близо 4%, а Интернет е пълен с подигравки и неприятни коментари за новите им продукти.
Технологичните блогове смениха тона и започнаха да критикуват боготворените до преди няколко дни устройства.

Не беше пощадена и операционната система iOS 8. В Tom’s Guide (собственост на Tom’s Hardware) излезе статия със заглавие: „Камерата на iPhone 6 има голям проблем: iOS 8“, а според изследване публукувано в BGR.COM, новата iOS 8 „забива“ със 78% повече от iOS 7.1 на едно и също устройство.

Първоначално Apple бяха в шок от случващото се и се ограничиха с извинение за проблема с ъпдейта. После се опитаха да умаловажат проблема с огъването на iPhone 6 Plus и показаха пред журналисти от Wall Street Journal, Recode и The Verge как тестват телефоните си:

За сравнение, погледнете и как се тестват телефоните на Самсунг:

Днес излезе и новия ъпдейт iOS 8.0.2, които трябва да оправи проблемите, създадени от бъгавия първи ъпдейт – 8.0.1.

С това може би приключва серията неприятности за Apple, но доверието в продуктите им е силно разклатено. Естествено, фанатичните фенове на компанията са достатъчно много и това няма да повлияе на желанието им да купят iPhone 6, но за всички технически грамотни хора става ясно, че в Apple отдават все повече значение на външния вид и бизнес сроковете, отколкото на доброто качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *