Apple представи новите си смартфони – iPhone 6 и iPhone 6 Plus

 

Новите iPhone 6 и Plus изглеждат много добре

Дизайн

Дизайнът е отличен. Въпреки, че не съм фен на марката, трябва да призная, че съм впечатлен. Предполагам и вие.

Както видяхме още от появилите се преди представянето снимки, формата на смартфоните е доста по-заоблена и „мека“ от тази на предшествениците им.

Тялото е направено от анодно оксидиран алуминий и се предлага в три цвята – сребристо, златно и космическо сиво.
Емблемата на Apple на гърба е от специална стоманена сплав.

Apple са направили и двата модела възможно най-тънки, което определено е голям плюс. Дебелината на iPhone 6 e  6.9 милиметра, а тази на 6 Plus – 7.1 милиметра.

Дебелината на новите iPhone 6
Теглото на iPhone 6 е 129 грама. Plus модела тежи малко повече – 172 грама.

 

Дисплей
дисплея на iphone 6

Да започнем с това, че слуховете за стъкло от сапфир при двата модела се… оказаха просто слухове. Стъклото не е и GORILLA® GLASS,  но е произведено по същата технология.

При по-малкият iPhone 6 екранът е 4.7” с резолюция 1334х750 пиксела. Името, което от Apple са му дали е Retina HD. При iPhone 6 Plus дисплеят е 5.5-инчов с резолюция на екрана от 1920х1080 пиксела (Full HD).

Процесор и производителност

iPhone 6 и 6 Plus  използват 64-битов процесор с чипсета Apple A8, а новия следящ движенията копроцесор M8 ще дава по-широки възможности за разработване на фитнес приложения.  В устройствата има и барометър за измерване на атмосферното налягане и височината, на която се намирате.
Според данните изнесени от Apple, производителността на процесора ще е 25% по-добра от тази на 5S, a графичната производителност ще е увеличена с цели 50%.

Камерата

Камерата на iPhone 6

Изненадващо,  камерите на двете устройства са с параметри подобни на тези в предишния модел iPhone 5S. Единственото по-сериозно подобрение е в камерата на iPhone 6 Plus, която има оптичен стабилизатор на изображенията. При по-малкия модел стабилизацията е цифрова. И двете камери са чувствително по-бързи от тази в 5S.

Предната камера (FaceTime) е еднаква и за двата модела – 1.2 МР резолюция и най-вероятно ще разочарова феновете на селфитата.

Батерията

Батериите и в двата модела са доста по-добри от тези в 5S. При Plus модела, времето в което можете да слушате музика се удвоява, при гледане на видео, времето е 40% повече, а при браузване през Wi-Fi увеличението е с 20%.

И накрая… one more thing – Apple Pay

Apple Pay

За хората в България тази функционалност няма практическа стойност, но за потребителите в Щатите платежната система на Apple може да се окаже много полезна.

Системата използва технологията NFC, a специален чип наречен Secure Element се грижи за съхраняването и опазването на криптираните данни за кредитните карти на потребителя. За допълнителна сигурност се използва сензора за отпечатъци Touch ID.

Как се плаща с Apple Pay? Наистина изглежда много просто. Смартфонът се доближава до устройство в магазина, слагате пръста си на сензора за отпечатъци Touch ID и всичко е ОК. Демонстрация на Аpple Pay можете да видите в следващото видеото:

Технологията ще е достъпна през октомври само в Щатите.

Накратко

iPhone 6 и iPhone 6 Plus са супер симпатични устройства – тънки, приятно заоблени и сравнително леки. Процесорната мощ е увеличена, камерата работи по-бързо, а тази в Plus има и оптична стабилизация, живота на батерията е увеличен.

Голямата „новост“ е Apple Pay.  Ако успее да се наложи и дори да стане нещо модерно, не само ще доведе до увеличаването на пазарния дял на Apple при мобилните устройства, но може коренно да промени  начините за разплащане в света.

Споделете тази статия, ако Ви харесва...

1 comment

  1. Мале,мале как искам едно такова бижу!
    От около месец следя блога и мога да ви кажа само така.
    Поздрави и лек ден
    Стефан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *