В Южна Корея пристрастеността към електронните игри излиза от контрол

Южна Корея се бори със зависимостта към игрите

В Южна Корея компютърните игри са повече от популярни. Те са мания.
Професионалните геймъри там са суперзвезди, състезанията по StarCraft и League of Legends се излъчват по телевизията, a в частния университетa Чунан,  са открили Факултет по компютърни игри.

Оказва се, че този култ към игрите в азиатската страна не носи само радост и удоволствие.  Хиляди младежи в Южна Корея са така силно пристрастени към онлайн развлеченията, че напълно се откъсват от обществото и стават агресивни и асоциални. Поръчано от правителството изследване показва, че около 2% от младежите между 10 и 19 годишна възраст (125 000 души) са толкова зависими от виртуалните развлечения,  че се нуждаят от спешно лечение.
Южна Корея се бори със зависимостта към игрите

Проблемът не засяга само младите корейци. Друго изследване посочва, че общо около 2 милиона души в Южна Корея не могат да контролират желанието си да играят п0 8-10 часа на ден.

През 2010 година, обществото в Корея беше потресено от безотговорността на младо корейско семейство, чието 3-месечно бебе починало от недохранване, защото родителите играели в местен гейм клуб.

След този случай, правителството в Южна Корея нареди на операторите на трите най-популярни игри в страната да блокират достъпа до игрите за деца под 18 години в часовете между полунощ и 8 сутринта. Бяха въведени и ограничения в достъпа до Интернет на непълнолетните.

За най-тежките случай на зависимост към игрите и Интернет, властите в страната са създали специализирани клиники, за които годишно се отделят по над 10 милиона щатски долара. За съжаление, практиката показала, че когато нещата са стигнали толкова далеч, шансовете за пълно възстановяване не са големи.

Лагер за зависими от игрите в Южна Корея

Младежки военизиран лагер за лечение
на леки форми на зависимост към игрите.

Като крайна мярка в борбата си с пристрастеността към игрите, южнокорейците са решени да въведат закон, който да я приравнява с тази към наркотиците, алкохола и хазарта.

Южна Корея е може би най-засегнатата от този проблем страна, но далеч не е единствената. В Китай, Япония, Щатите и редица европейски страни вече функционират центрове за зависими от игрите, а властите обмислят законодателни промени подобни на тези в Южна Корея.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *